Page content

Wandelen in de Languedoc, 5 tips voor mooie wandelroutes!

Wandelen in de Languedoc, 5 tips voor mooie wandelroutes!

Wandelen in de Languedoc is zowel voor de beginnende als de getrainde wandelaar een uitdaging. Het landschap is gevarieerd; je kunt de bergen in, je kunt wandelen aan de kust of in de garrigue. In de Languedoc vind je veel uitgezette wandelroutes, goed gemarkeerd met bordjes en/of kleuren. Over het algemeen kom je tijdens de wandeling af en toe een andere wandelaar of mountainbiker tegen, maar druk is het zelden.

1. Salagou, route les Vailhés

(Clermont l’Herault – 10 km)

wandelen-lac-du-salagou

Lac du Salagou

Le Lac du Salagou is een stuwmeer ten noordwesten van Montpellier. Het landschap is bijzonder, m.n. door de rode kleur van de bodem. De omgeving is heuvelachtig. Een geschikte plek voor diverse sporten, als zeilen, surfen, mountainbiken, vissen en wandelen. Het is een natuurgebied en gemotoriseerde vaartuigen zijn niet toegestaan. Het gebied is ook geliefd bij wandelaar. Een mooie wandelroute begint bij de camping les Vailhes bij Clermont l’Herault, waar je de auto kunt parkeren. De route loopt eerst langs het water en vervolgens, na een stevige klim, loopt de route bovenlangs terug naar de parkeerplaats. Langs de hele route heb je prachtige uitzichten over het meer.

2. Le Cirque de Mourèze

(Mourèze, 7,5 km)

Le Cirque de Mourèze

Le Cirque de Mourèze

Ook hier heb je verschillende uitgezette routes. Bij het  dorp vind je een parkeerplaats waarbij je alleen hoeft te betalen in de periode april – september. Je loopt in een heel bijzonder landschap met ruige rotsformaties en diepe kloven. Houd er rekening mee dat er af en toe geklommen en geklauterd moet worden, trek daarom goede wandelschoenen aan.

Het is gevarieerde route en je wordt absoluut getrakteerd op prachtige uitzichten. En de geur van de kruiden, zoals tijm en rozemarijn, in de garrigue (struikgewas) is ook heerlijk.

Absoluut geen saaie wandeling. Alsof je je in Asterix en Obelix gebied begeeft.

Cirque de Mourèze biedt verschillende wandelroutes, van 1 – 5 uur. Ook kinderen zullen onder de indruk zijn.

3. Gorges d’Heric

(Mons-la-Trivalle, 10 km)

Le Gorges d'Heric

Gorges d’Heric

Vanuit Mons-la-Trivalle volg je de bordjes naar de Gorges d’Heric. Dan zie je al snel de parkeerplaats (in het hoogseizoen, van 15 april – 15 september, is €3/dg). De wandelroute begint bij deze parkeerplaats en gaat bergopwaarts tot aan het gehucht Heric. De route is geasfalteerd en je loopt continu langs de rivier.

Je kunt op diverse plekken een verfrissende duik nemen in de rivier (vergeet niet je handdoek en zwemspullen mee te  nemen!). Het eindpunt is het gehucht Heric, bestaande uit enkele uit natuursteen opgetrokken kleine huisjes. In de zomermaanden is er een terras waar je een drankje of ijsje kunt bestellen.

4. La Via Domitia

(Pinet, 6 km)

La Via Domitia

La Via Domitia

La Via Domitia is een oude Romeinse route, aangelegd in 118 v Chr. Het verbond Italie met Spanje en was een belangrijke handelsroute. Enkele steden in de Languedoc waarlangs de route loopt zijn Nimes, Béziers, Narbonne en Perpignan. In Narbonne vind je nog altijd restanten van deze route.

Enkele stukken van deze oude route kun je nog lopen. Deze wandelroute begint bij Pinet, in de kuststrook tussen Mèze en Marseillan. Bij de start is voldoende plek om je auto te parkeren (gratis). Een vlakke en eenvoudige route, die zeer geschikt is om met het hele gezin te lopen. Je loopt over goed begaanbare paden en je hebt een mooi uitzicht over de wijnvelden. Richting het zuiden zie je het Etang de Thau en de Mont Saint-Clair.

5. Le Mont Caroux

(Douch, 8 km)

Mont Caroux

Mont Caroux

In de regio staat de Mont Caroux bekend als de liggende dame. Na een tijdje turen ontdekte ik de vorm en ik herken haar nu al van verre. In de hete zomermaanden is het heerlijk om in de bergen verkoeling te zoeken.

En deze wandeling is de moeite waard. De route begint bij het dorpje Douch, waar je de auto gratis kunt parkeren. De route loopt gedeeltelijk over het vlakke veld en gedeeltelijk onder de bomen. Het pad is goed aangegeven, hier en daar moet er geklommen worden. Bij het uitzichtpunt wordt je getrakteerd op een geweldig uitzicht over de omliggende omgeving met de bergen, de rivier de Orb en zelfs tot aan de Middellandse Zee. Als je vroeg aan deze tocht begint kun je zelfs nog mouflons tegenkomen.

Wandelen in de Languedoc >> Niet vergeten mee te nemen:

In de zomer kunnen de temperaturen erg oplopen. Denk daarom aan het volgende:

  • Neem altijd veel water mee
  • Draag goede wandelschoenen
  • Pet of hoed
  • Zonnebrandcreme

Voor het wandelen in de Languedoc kun je ook inspiratie opdoen via de App met wandelroutes

Als je de Franse taal machtig bent, is l’Herault à pied een goede gids voor wandelroutes

Jacqueline
Jacqueline is mede-eigenaar van Leenders Vakantiehuizen. Zij specialiseert zich in de verhuur van vakantiehuizen in Zuid Frankrijk, in de regio's Languedoc en Corsica. Sinds 2011 is zij woonachtig in de Languedoc en op basis van eigen ervaringen laat ze graag zien wat deze prachtige regio, buiten de vele uren zon, te bieden heeft.

Comment Section

0 reacties op “Wandelen in de Languedoc, 5 tips voor mooie wandelroutes!

Plaats een reactie


*