Page content

Vogels kijken in Frankrijk, de Languedoc

Vogels kijken in Frankrijk, de Languedoc

Bij vogels kijken in Frankrijk zal menig vogelaar meteen denken aan de Camargue. Dit gebied staat bekend om leuke soorten als de kleine torenvalk, flamingo’s, kleine trap, bijeneters, de scharrelaar en de griel. Deze soorten laten zich echter ook gemakkelijk bekijken in de Languedoc. Hieronder beschrijf ik enkele gebieden in de Languedoc die vooral tijdens de vogeltrek interessant zijn. Sinds 2011 woon ik in de Languedoc en ga ik regelmatig vogels kijken. Mijn waarnemingen noteer op de website faune LR.

Vogels kijken in Frankrijk, regionale park Narbonnaisse

Roc de Cornilhac

Bij vogelaars een bekende rots voor de najaarstrek bij zuidwestenwind. Vele roofvogelsoorten kunnen hier worden waargenomen. Met geluk kan hier ook een Eleonoravalk worden waargenomen. Vergeet vooral niet rondom de ‘rots’ een wandeling te maken. Dit kan interessante soorten opleveren.

Enkele soorten: Eleonoravalk, Dunbekmeeuw, Blonde tapuit, Zwarte spreeuw (Vuurtoren Leucate)

blonde-tapuit

Blonde tapuit

Vogels kijken in Frankrijk, nationale park Haute Languedoc

Wij wonen direct aan de rand van dit prachtige gebied. Het is heuvelachtig en herbergt diverse biotopen, die ook verrassende soorten kunnen opleveren. In Minerve broedt de Roodstuitzwaluw en kan, met enigszins geluk, (in de winter) een Rotskruiper worden waargenomen.

Enkele soorten: Blauwe Rotslijster, Roodkopklauwier, Grauwe Klauwier, Bijeneters, Rotsmus, Baardgrasmus, Vale Gier, Slangearend, Steenarend, Dwergarend en Havikarend.

havikarend

Havikarend

Vogels kijken Frankrijk, interessante locaties

Vendres Plage

Vanaf ’t kleine haventje in Vendres Plage aan de kust loopt een wandelroute richting Vendres.

Enkele soorten: Kuifkoekoek, Baardmannetje, Buidelmees, Visarend en Purperkoet.

Saint-Pons de Mauchiens

Het gaat goed met de kleine Torenvalk in de Languedoc. De laatste jaren neemt zowel hun aantal als het verspreidingsgebied gestaag toe. In het dorp Saint-Pons-de-Mauchiens broeden jaarlijks tientallen paren en laten zich prima bekijken/fotograferen. Absoluut een aanrader om te gaan kijken. Vaak kom je op de route van Montagnac naar Saint Pons de Mauchiens scharrelaars tegen.

Nabij vliegveld Béziers

Kleine trap is gemakkelijk te vinden bij vliegveld Béziers (ligt tussen Vias en Béziers). Op 400m ten oosten van ’t vliegveld maak je een goede kans op deze soort.

kleine-trap

Kleine trap

Vogels kijken in Frankrijk doe ik veel in de Languedoc. Ik kan er nog steeds niet aan wennen dat er af en toe een groep van 20 Zwarte Wouwen boven mijn hoofd cirkelt. Vogelaars die de actuele waarnemingen in de Languedoc willen volgen, kunnen meer informatie vinden op de site van de Franse vogelbescherming: LPO (Ligue pour la Protection des Oiseaux).

Wil je ook gaan vogelen in de Languedoc? Er bestaat een gratis handleiding (in ’t engels) met de soorten die je rondom Narbonne kan vinden. Deze kan je gratis downloaden op mijn website over vogels kijken in de languedoc.

Georganiseerde meerdaagse tours vanaf april 2017

Vanaf april 2017 gaan we, in samenwerking met de regionale parken, dagtrips en meerdaagse tours organiseren. Tours in het regionale park Narbonaisse en tours in het nationale park Haute Languedoc. Wij hebben hiervoor Birding Languedoc gelanceerd. Heb je interesse en/of wil je meer informatie hierover ontvangen? Laat hieronder dan een bericht achter. Zodra de tourprogramma’s definitief zijn, zullen we je de informatie toesturen.

Maurice
Maurice is de eigenaar van Leenders Vakantiehuizen. Hij specialiseert zich in de verhuur van vakantiehuizen in de Languedoc en Corsica. Sinds enkele jaren is hij woonachtig in de Languedoc en deelt zijn ervaringen op het gebied van wijnen, goede restaurants en activiteiten. Hij is 2 keer per jaar op Corsica te vinden.

Comment Section

4 reacties op “Vogels kijken in Frankrijk, de Languedoc


Door Janna Oudejans op 23 oktober 2016

Was in oktober per ongeluk beland in prachtig gebied tussen Gruissan en Peyrec. Ooievaars etc . prachtig!!Door anja van servellen op 20 oktober 2019

Ontvang graag informatie over dagtrips in de parken.

Plaats een reactie


*