Page content

Vakantie Languedoc, waarom zo populair bij Nederlanders?

Vakantie Languedoc, waarom zo populair bij Nederlanders?

Vakantie Languedoc? Sinds 2011 wonen wij zelf in deze regio in Zuid Frankrijk. Als ik me afvraag waarom de Languedoc zo populair is bij Nederlanders om hun vakantie door te brengen, dan hoef ik daar niet lang over na te denken.

Vanochtend even naar de bakker om een stokbroodje te halen, op het terras zaten al wat mensen in de zon een kopje koffie te drinken met een croissantje. Straks een tocht op de mountainbike door een heuvelachtig landschap, dwars door de wijnvelden en door Roquebrun waar de kano’s alweer op de oever van de Orb liggen. Komend weekend is een extra lang weekend en dan gaan we zeker nog even naar het strand. Kortom de Languedoc is een regio die wat ons betreft alles in zich heeft! Je vindt er de zee, een heuvelachtig binnenland, veel mogelijkheden voor leuke activiteiten, heerlijk eten, lekkere wijn ….. 

Natuur en landschap

De Languedoc-Roussillon biedt een grote variatie aan landschappen. Uiteraard de kust met haar lange zandstranden langs de Middellandse Zee, maar je vindt er ook de glooiende kuststrook met garrigue, binnenmeren en uitgestrekte wijnvelden. Nog verder in het achterland begint het bergachtige gebied met uitgesleten kloven, grotten, stuwmeren en bossen.

Middellandse Zee kust

De Middellandse Zee kust biedt in de Languedoc 220 km aan mooie brede zandstranden. Het strand loopt geleidelijk af in zee, waardoor het heel geschikt is om te zwemmen en te surfen. Je vindt er vele gezellige badplaatsen. Sommige met een rijke historie, andere met een korte bestaansgeschiedenis, maar elk met een eigen sfeer.

Valras Plage is een gezellige badplaats met aan de oostzijde de rivier de Orb en de jachthaven waarna een aaneenschakeling volgt van zonnige terrassen, eethuisjes en winkels langs het kilometers lange zandstrand. Het strand loopt heel geleidelijk af in zee, prettig om te zwemmen en kleine kinderen kunnen er veilig spelen. De stranden zijn breed en strekken zich over zes kilometer uit, zodat er voor iedereen volop ruimte is, zelfs in het hoogseizoen.

Cap d’Agde is een grote mondaine badplaats met een grote haven en prachtige zandstranden. In de havens kunnen 2400 boten een ligplaats vinden en daarbij liggen de terrassen waar het ’s avonds erg gezellig is. De restaurants zijn uitstekend en bieden een ruime keus uit vis- en grillgerechten. Het schiereiland in de haven is het uitgaanscentrum van Cap d’Agde: het ‘Ile de Loisirs’ met een groot lunapark, discotheken en het casino. Dit is het centrum van het bruisende uitgaansleven voor toeristen uit alle windstreken. De grootste aantrekkingskracht heeft toch de zee voor een vakantie Languedoc, de kilometers lange zandstranden om te zonnen, te zwemmen, te surfen, te zeilen, te waterskiën en te duiken. De stranden zijn vrij toegankelijk en er zijn strandstoelen, parasols en surfplanken te huur. Voor de kinderen is er een groot openlucht zwemparadijs: Aqualand met golfslagbaden en waterglijbanen.

strand-Languedoc

Strand Languedoc

Sete is een levendige vissersplaats waar het alle seizoenen gezellig is. De stad wordt doorkruist door allerlei kanalen en langs de kanalen zie je veel restaurants en barretjes met gezellige terrasjes. De laatste jaren worden wijken fraai opgeknapt, zoals la Corniche aan de westkant van Sete. Er liggen mooie baaien en zandstranden bij Sete, waarvan een lang breed zandstrand tussen Sete en Marseillan Plage een mooi voorbeeld is.

Leucate heeft enerzijds de Middellandse Zee en anderzijds het grote binnenmeer Leucate. Er waait vaak de stevige Tramontane wind, waardoor het watersporters van over de hele wereld aantrekt. Dit is de place-to-be voor kitesurfers, windsurfers en surfers!

Bergen, meren en rivieren

Iets achter de kust tref je een relatief vlakke strook met binnenmeren, zoals Etang du Thau en het meer van Leucate en prachtige uitgestrekte wijnvelden. De Languedoc is het grootste wijnbouwgebied ter wereld! In dorpjes kun je je als toerist onopvallend begeven tussen de Fransen en deelnemen aan hun dagelijks leven. Het is wat rustiger dan aan de kust, maar de zee of ander zwemwater is altijd snel te bereiken. Zwemmen kun je bijvoorbeeld in de rivieren de Orb en de Herault.

Verder het binnenland in wordt de Languedoc bergachtiger en vind je de uitlopers van de Cevennen: bergen bestaande uit kalk- en leisteen. Uit de kalkrotsen hebben de rivieren ‘gorges’ uitgesleten, canyonachtige beddingen. Deze vind je bijvoorbeeld ten noorden van Montpellier, hier liggen de ‘Gorges de l’Herault’. Ten noorden van Béziers, niet ver van Olargues, liggen de ‘Gorges d’Heric’ en de ‘Gorges de Colombières’. In dit heuvelachtige binnenland vind je bossen en stuwmeren. Het grootste stuwmeer is het Lac du Salagou, maar ook het Lac de Raviège en het Lac de Laouzas bij St. Pons die geschikt zijn voor diverse watersporten, zoals zwemmen, vissen, surfen, zeilen en kanoën.

Klimaat Languedoc Roussillon

De Languedoc heeft een Middellandse Zeeklimaat met 300 dagen zon per jaar. In het voor- en najaar zijn de dagtemperaturen minimaal 20ºC. In de zomer schommelt de temperatuur tussen de 25ºC en 30º. Ook in de wintermaanden kun je hele mooie dagen hebben, waarbij je soms zelfs met de kerst buiten kunt eten!

De Languedoc heeft meer dan 300 dagen zon per jaar

Zuid Frankrijk staat ook bekend om de Tramontane (wind uit de bergen). Soms worden hier flinke windsnelheden gehaald die met name een aantrekkingskracht hebben op de watersporters tussen Narbonne en Perpignan. Vanaf de snelweg Languedocienne (A9) zie je bij Narbonne dat de bomen helemaal scheef gegroeid zijn door deze harde wind.

Bezienswaardigheden vakantie Languedoc

Historisch gezien is de Languedoc een onuitputtelijke bron van informatie: in het ‘Oppidum d’Ensérune‘ zijn resten teruggevonden uit de 6e eeuw v. Chr. Het stadje Agde heeft overblijfselen uit de tijd dat er handel werd gedreven met de oude Grieken en Romeinen. De ‘Via Domitia’ loopt door de streek, evenals de ‘Route de Compostella’. Bijna ieder dorp heeft nog overblijfselen uit de Middeleeuwen: een kerk, wat oude huizen in het centrum, een brug, een stadsmuur of een kasteel.

De Languedoc heeft een rijke geschiedenis die is af te lezen uit de grote koopmanshuizen in de oude binnenstad van Pezenas, Montpellier en Béziers, maar ook aan de wijnkastelen die verspreid liggen in de heuvels. Verder zijn er abdijen, kloosters en diverse mooie kerken te zoeken.

Carcassonne Languedoc

Carcassonne Languedoc

In de Languedoc vind je diverse kastelen en burchten, de bekendste is la Cite de Carcassonne, die vermeld staat op de Unesco erfgoedlijst. Een ander bekend fort is Chateau de Peyrepertuse.

Carcassonne is een van de mooiste en indrukwekkendste steden van Frankrijk. Een must-see tijdens je vakantie Languedoc!

Heb je zin om tijdens je vakantie Languedoc een mooie stad te bezoeken, sla dan in elk geval Montpellier niet over. Deze leuke studentenstad heeft naast mooie gebouwen en het kunstmuseum Fabre ook vele gezellige terrasjes door de hele stad. Centraal in de stad van je het mooie plein ‘Place de la Comédie’. Ga je met kinderen? Bezoek dan de (gratis!) dierentuin en neem een picknick mee. Andere mooie steden zijn Narbonne en Nimes, waarbij Nimes nog veel Romeinse bouwwerken heeft als ‘les Arènes’, een 2000 jr oud openluchttheater dat nog gebruikt wordt o.a. voor concerten en opera’s.

Pezenas is een provinciestadje, maar niet minder gezellig. Het is een kunstenaarsstadje, waar je leuke kleine boetiekjes vindt met bijvoorbeeld houten speelgoed, mooie tassen en sieraden en kunst. Pezenas wordt ook veel bezocht vanwege de vele brokantewinkels. Op zaterdag is er een gezellige markt, waar alle regionale producten worden aangeboden, zoals kazen, heerlijke olijven, worst, diverse soorten broden en groenten en fruit.

markt-pezenas

Markt Pezenas

Iets ten noorden van Pezenas ligt St. Guilhem le Desert, met haar zeer bekende abdij. Centraal op het grote plein in het dorp staat een eeuwenoude kastanjeboom, met eromheen terrassen waar je heerlijk kunt toeven onder het genot van een goed glas wijn. Nog wat noordelijker vind je Cirque de Navacelles. De rivier de ‘Vis’ heeft hier diepe kloven uitgesleten, waardoor een canyonachtig landschap is ontstaan. Van bovenaf zeer indrukwekkend om te zien. Er is een wandeltocht naar beneden, maar je kunt ook via een slingerende weg met de auto naar het dal.

Een bezienswaardigheid die ook zeker vermeld moet worden is de Pont du Gard, dat op een hoogte van 49 m. boven het Gardondal ligt. Dit aquaduct werd ooit gebouwd om water uit de bron van de Uzès naar Nimes te brengen. Nu is het een zeer fotogenieke toeristische trekpleister, dat mensen van over de hele wereld trekt.

Activiteiten tijdens vakantie Languedoc

Door de diversiteit aan landschappen biedt de Languedoc ook de mogelijkheid voor diverse activiteiten tijdens je vakantie in de Languedoc.

Luieren aan zee

Voor een vakantie Languedoc hoef je niet ver te zoeken naar een mooi zandstrand, dit deel van Zuid Frankrijk heeft namelijk vele mooie zandstranden. In het hoogseizoen staan er gezellige strandtenten waar je lekker kunt eten en drinken en heerlijk kunt luieren in een ligstoel onder de parasol.

Surfen, snorkelen en duiken

Vanwege de Tramontane wind is kitesurfen en windsurfen heeft populair in het binnenmeer bij Leucate en aan de kust bij le Barcares. Ook vanaf het strand bij Gruissan zie je veel kitesurfers op zee.

Duiken en snorkelen kan in verschillende badplaatsen langs de kust. Een populaire duikplek ligt voor de kust bij Cap d’Agde, je vind hier dan ook diverse duikscholen. Het gebied heeft een vulkanisch verleden, waardoor de zeebodem hier rotsachtig is en een diversiteit aan flora en fauna biedt. Je kunt hier zeeanemonen, veelkleurige sponsdieren, wit en geel koraal bewonderen en talrijke mediterrane vissoorten zien.

Bij le Barcares heb je de mogelijkheid om naar scheepswrakken te duiken.

Wandelen/Hiken

De bekende wandelroutes de Via Domitia en de Route de Compostella lopen door de Languedoc. Maar er zijn nog veel andere leuke en mooie routes die je kunt lopen. Mooie routes door de ‘garrigue’ bijvoorbeeld, dit landschap bestaat uit lage begroeiing als struiken, heide en steeneiken. In het voorjaar vind je hier wilde asperges en het hele jaar door vind je er overal hoge tijm- en rozemarijnstruiken. De routes zijn goed aangegeven en plattegrondjes kunnen bij de Office de Tourisme halen.

Via de website van de Office du Tourisme in Capestang, aan het Canal du Midi, kun je ook een app downloaden met alle wandelroutes in de omgeving.

Fietsen met mountainbike of racefiets

Richting de kust is het landschap relatief vlak, waardoor je er makkelijk kunt fietsen. In de badplaats Cap d’Agde zijn veel fietspaden aangelegd en kun je langs de kust fietsen tot aan Sete. Een populaire en leuke fietstocht loopt over het jaagpad langs het Canal du Midi, je kunt de route helemaal fietsen vanaf Toulouse tot aan Sete aan de Middellandse Zee. Wil je een wat uitdagender tocht met flinke hellingen, dan kun je je hart ophalen in het bergachtige binnenland, zoals Col de Fontfroide (972 m).

Kanoën, kayakken en varen

In de achterland stromen o.a. de rivieren de Herault, de Orb en de Tarn. Deze rivieren hebben op sommige trajecten diepe gorges uitgesleten in de rotsen. De rivieren slingeren door het landschap, op sommige stukken liggen er rotsen in de rivier, is de rivierbedding smal en stroomt het water snel. Op sommige stukken is de rivier breder, stroomt het water rustig en zie je strandjes aan de oevers. En daarmee zeer geschikte rivieren voor een tocht in een kayak of kano. Leuk om te doen en een geweldige manier om de omgeving te ontdekken.

De omgeving kun je ook op een meer relaxte manier ontdekken, vanaf een boot op Canal du Midi. Je vaart onder de grote platanen, tussen de wijnvelden door en langs mooie dorpjes. En vergeet hierbij niet te gaan kijken bij de 9 sluizen van Fonséranes bij Béziers, waar een hoogteverschil van 25 m wordt overbrugd.

Golfen

Omdat het weer zo mild is en er zoveel dagen zon per jaar zijn is dit deel van Zuid Frankrijk ook erg populair onder golfers. De Languedoc heeft diverse golfbanen, zowel dichtbij de kust als meer in het binnenland.

Naast bovengenoemde activiteiten biedt de Languedoc nog veel meer mogelijkheden voor outdoor activiteiten tijdens je vakantie Languedoc, zoals speleologie, canyoning, deltavliegen, paraglyden, paardrijden etc.

Cultuur en gastronomie

Vakantie Languedoc = lekkere wijn en heerlijk eten!!

De Languedoc Roussillon is het grootste wijnbouwgebied ter wereld! Dat maakt een rit door het wijngebied in het binnenland van de Languedoc daarom ook zeer de moeite waard. Een wijnproeverij bij een wijnboer is een absolute aanrader. Als bij een wijndomein een bordje ‘dégustation’ staat, dan betekent dit dat je er (gratis) wijn kunt proeven. De wijnboer kan je veel vertellen over zijn ‘métier’ (vak), dat van generatie op generatie wordt overgedragen, en een rondleiding geven door de cave. De laatste jaren is de kwaliteit van de wijnen uit deze streek enorm verbeterd. Probeer eens een Picpoul de Pinet, een muskaatwijn van Frontignan, een Crémant van Limoux of een wijn uit Saint Chinian: een feest!

Druivenoogst Languedoc

Druivenoogst Languedoc

De Franse keuken is een internationaal gewaardeerde keuken. Elke streek kent zijn eigen typische streekgerechten. In de Languedoc wordt veel vis en coquillage gegeten. In Bouzigues, aan Etang du Thau, kun je heerlijk genieten van een schaal zeevruchten. Je vindt er vele kleine restaurantjes met een klein terras met uitzicht over het meer met zijn oester- en mosselbanken. Bekend is ook de cassoulet uit Castelnaudary, een stevig gerecht met worst en bonen. (Misschien in de zomermaanden niet de meest aantrekkelijk maaltijd tijdens je vakantie Languedoc…). In de streek worden ook veel hartige worstjes, olijven en  kazen gegeten. Loop eens over een regionale markt en vindt de vele variëteiten. Leuke markten hiervoor vind je bijvoorbeeld in Pezenas, in Saint Chinian of in de overdekte markthallen in Narbonne.

Vakantie Languedoc? Absoluut, het is een ideaal vakantiegebied aan de Middellandse Zee! Kom, ontdek, beleef en geniet!

Waarom is voor jou de Languedoc een ideaal vakantiegebied? Laat je reactie achter, we lezen het graag!

Jacqueline
Jacqueline is mede-eigenaar van Leenders Vakantiehuizen. Zij specialiseert zich in de verhuur van vakantiehuizen in Zuid Frankrijk, in de regio's Languedoc en Corsica. Sinds 2011 is zij woonachtig in de Languedoc en op basis van eigen ervaringen laat ze graag zien wat deze prachtige regio, buiten de vele uren zon, te bieden heeft.

Comment Section

0 reacties op “Vakantie Languedoc, waarom zo populair bij Nederlanders?

Plaats een reactie


*