Saint Guilhem le Desert, le Pont du Diable en la Grotte de Clamouse
02 september 2014 
4 min. leestijd

Saint Guilhem le Desert, le Pont du Diable en la Grotte de Clamouse

Het laatste weekend voor ‘la rentree’ (het begin van het nieuwe schooljaar) gaan we nog een dagje naar Saint Guilhem le Désert, le Pont du Diable en la Grotte de Clamouse. Alle gelegen aan de rivier de Herault in het achterland van de Languedoc. De weersvoorspellingen zijn goed met overdag een temperatuur tussen de 25 en 30 graden en ’s nachts iets koeler. Overigens is dit vaak het weerbeeld in deze tijd van het jaar tot eind september. We vertrekken om 10 uur en beginnen bij la Grotte de Clamouse.

La Grotte de Clamouse

We moeten even wennen aan de temperatuur in de grot, maar met een truitje voor de kinderen is het goed te doen (ca. 16 graden). De tour begint met een film over het ontstaat van de grotten. De gids is een echte specialist, hij weet op elke vraag een antwoord en spreekt redelijk Engels. De tour is ca. 950 meter en duurt 1 uur en 15 min.

la grotte de clamouse

Er is een mogelijkheid om met behulp van een recorder de rondleiding in je eigen taal te volgen. Deze grotten staan bekend om de diversiteit aan stalactieten en stalagmieten en de zeldzame aragoniet kristallen. De entree bedraagt €9,80 voor een volwassene en €5,70 voor een kind. De grotten zijn gratis voor kinderen onder 4 jaar. Wij vonden het beslist de moeite waard.

Tip: neem een trui mee en stevige schoenen, de grond is nat en kan daardoor glad zijn.

 

Le Pont du Diable

Een halve kilometer verder ligt le Pont du Diable. Aan de ene kant van deze brug zie je de gorges van de Herault, waar veel wordt gekanood en aan de andere kant zie je een strandje. De Herault is hier een stuk breder, waardoor dit een ideale plek is voor een frisse duik. Wij vinden dit een prima alternatief voor het strand wanneer je een vakantiehuis in het achterland hebt gehuurd, zoals een gite in le Pouget of een gite in Fozieres. Zelfs op deze zondag is het niet erg druk. Bijna iedereen heeft een koelbox mee en geniet van een picknick aan het water.

le-pont-du-diable

Op de grote parkeerplaats kun je de auto parkeren tegen een tarief van €1/uur en max. €4/dag.

Tip: Parkeer de auto op de parkeerplaats bij  le Pont de Diable en neem de gratis pendelbus (Navette) naar Saint Guilhem le Desert.

Saint Guilhem le Désert

Aan het eind van de dag zijn we naar Saint Guilhem le Désert gegaan. We zijn hier in de loop van de jaren wel 20 keer voorbij gereden en hebben het nog nooit bezocht, o.a. omdat het hier vaak erg druk is en je beperkte parkeergelegenheid hebt. Vandaar de eerder vermelde tip.

In het centrum van het dorp vind je een gezellig plein met in het midden een indrukwekkende plataan van 159 jaar oud. Rondom de plataan kun je, als je een plek gevonden hebt, heerlijk in de schaduw op het terras zitten.

Saint-Guilhem-le-desert

Uiteraard bezoeken we de abdij, waar Saint Guilhem le Désert bekend om is. Het dorpje zelf is ook erg mooi en beslist de moeite waard om naar toe te gaan. Tip: ga ’s ochtends vroeg of wat later in de middag om de drukte mijden.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen