Page content

Roofvogels Frankrijk, migratie in de Languedoc

Roofvogels Frankrijk, migratie in de Languedoc

Om onverklaarbare reden ben ik eerder wakker dan normaal. De dag start zoals de meeste zaterdagen. Ik haal brood bij de bakker en aan de ontbijttafel nemen we de dagplanning door. Rond een uur of negen begin ik met de kinderen de moestuin te prepareren voor het nieuwe seizoen.  Na een uur noeste arbeid is de tuin onkruidvrij. Tijd voor koffie! Ik pak een stoel en ga lekker in de tuin zitten, want het wordt al lekker warm buiten.

Havikarend gaat tegen de stroom in

Zoals altijd kijk ik veel in de lucht om de eerste boerenzwaluw van ’t het jaar te spotten. In Zuid Frankrijk betekent dat de zomer dan echt begint. Ik word aangenaam verrast door een groep zwarte wouwen, 30 stuks, die recht boven ons huis vliegen. Dit is niet ongebruikelijk in ’t voorjaar in de Languedoc, echter de groepen zwarte wouwen blijven maar komen. Ik ga er eens lekker voor zitten en heb mij inmiddels geïnstalleerd met camera en verrekijker. Ik vond het dit jaar al opmerkelijk dat de migratie nog niet echt was begonnen. Vandaag wordt dit helemaal goedgemaakt, alsof er een sluis wordt open gezet. Bellen van 20 tot 30 roofvogels komen voorbij. Met het hoogtepunt om 13:08 uur: Ik zie een roofvogel tegen de stroom in vliegen.

havikarend

havikarend

Hij zit hoog, maar ik word al een beetje zenuwachtig bij de eerste indruk door de verrekijker. En terecht, een havikarend! Tot aan 15.00 uur wordt het luchtruim steeds weer gevuld met bellen slangenarenden, zwarte wouwen en een enkele rode wouw. Daarna komt er bewolking opzetten vanuit het westen. Hiermee is de show ten einde. Wat een fantastische dag!!!

zwarte-wouw

Zwarte wouw

Roofvogels Frankrijk, vandaag gespot:

Visarend 3x, Zwarte wouw >200x, Rode wouw 4x, Slangenarend >150x, Buizerd 25x, Sperwer 16x, Torenvalk 4x en Havikarend 1x.

Tot slot: Boeren- en huiszwaluw zijn vandaag ook gearriveerd in Cessenon sur Orb

Weersomstandigheden; NO wind 15km/h. Onbewolkt

 

Roofvogels die in Frankrijk, met name Languedoc,  gezien kunnen worden zijn: Steenarend, Visarend, Havikarend, Slangenarend, Dwergarend, Zwarte wouw, Rode wouw, Grijze wouw, Bruine Kiekendief, Blauwe Kiekendief, Grauwe Kiekendief, Havik, Buizerd, Wespendief, Sperwer, Slechtvalk, Smelleken (wintergast), Torenvalk, Boomvalk, Kleine torenvalk, Eleonora valk, Roodpootvalk (migratie), Lammergier, Aasgier, Vale gier.

Uiteraard worden tijdens de migratie ook zeldzaamheden gemeld zoals: Bastaardarend, Schreeuwarend, Steppen kiekendief en Monniksgier.

Interesse om de voorjaarsmigratie in Zuid Frankrijk mee te maken? Er is nog plek voor 4 personen!!!

 

Maurice
Maurice is de eigenaar van Leenders Vakantiehuizen. Hij specialiseert zich in de verhuur van vakantiehuizen in de Languedoc en Corsica. Sinds enkele jaren is hij woonachtig in de Languedoc en deelt zijn ervaringen op het gebied van wijnen, goede restaurants en activiteiten. Hij is 2 keer per jaar op Corsica te vinden.

Comment Section

0 reacties op “Roofvogels Frankrijk, migratie in de Languedoc

Plaats een reactie


*