Page content

Wijnproeven Zuid Frankrijk

Wijnproeven Zuid Frankrijk? De Languedoc-Roussillon is het grootste aaneengesloten wijngebied ter wereld. Het heeft bijna 240 000 hectare wijngaarden, 25 000 wijnbouwers en 2 500 particuliere wijnkelders. De regio kende in het verleden veel massa-wijngaarden, waar het m.n. ging om de kwantiteit van de wijn. Tegenwoordig streeft men ernaar een goed kwaliteitsniveau te bereiken en wordt de hoeveelheid geproduceerde wijn per hectare verlaagd. Daarnaast schakelt de regio de laatste jaren steeds meer om naar biologische landbouw.

Het gebied kent een gevarieerd aanbod van zoete wijnen, zoals de muskaatwijnen van Frontignan, Lunel, Mireval, Rivesaltes en Banyuls en van sprankelende wijnen, zoals de Crémant van Limoux. Het heeft ook een groot aanbod aan witte, rode en rose wijnen. Deze wijnstreek kent 18 beschermde herkomstbenamingen (AOP), dit zijn o.a. Faugères, Limoux, Minervois, Saint Chinian, Muscat de Rivesaltes en Cotes du Roussillon.

Voor wijnproeven Zuid Frankrijk is een bezoek aan Marseillan interessant. Hier wordt de Noilly Prat geproduceerd, een aperitief (soort Vermouth). Je krijgt daar een rondleiding en kan na afloop gratis proeven.

Wijnproeven Zuid Frankrijk: bij de wijnboer in de cave

Het is een echte aanrader om tijdens uw vakantie in Frankrijk een of meerdere wijndomeinen te bezoeken. Als je bij een wijndomein ‘dégustation’ ziet staan, betekent dit dat je er wijn kunt proeven. Wijnproeven Zuid Frankrijk bij de privé-kelders van de wijnboeren is een ‘must’. Soms geeft de wijnboer een rondleiding en over het algemeen vertelt hij graag iets meer over zijn ‘metier’. Je kunt er wijn kopen in de fles of een box en soms ook wijn tanken uit het vat. De laatste jaren is de kwaliteit van deze franse wijnen enorm verbeterd. Probeer de Picpoul de Pinet, de Faugères en de wijn uit St. Chinian: een feest!

Wijnproeven Zuid Frankrijk: onze favoriete wijnen uit de streek

Wijn mee naar huis nemen? Het is zeker de moeite waard. In de Cave Coopérative, maar ook in de supermarkt, verkoopt men wijn in zakken met een kraantje, die weer verpakt zijn in kartonnen dozen (5 of 10 liter). Dit wordt een ‘cubi’ of ‘bag in box’ genoemd. Bij het tappen wordt zak vacuüm gezogen. Het is een compacte manier om de wijn te vervoeren en bovendien is het gunstig geprijsd. Rode wijn kopen wij vaak in een ‘cubi’ en dan kiezen wij voor de wijn van Domaine Moulinier. Een ander goede rode wijn wordt verkocht bij Chateau Cazal Viel in Cessenon-sur-Orb. De magnum uit het jaar 2009 is erg lekker! Als aperitief behoort een goed gekoelde Crémant rosé Limoux tot onze persoonlijke favorieten. Heerlijk, op een warme zomerdag met een glas sprankelende rosé op een terras!

Wijnproeven Zuid Frankrijk: vakantie op een wijndomein

In ons aanbod hebben we enkele vakantiehuizen die gelegen zijn op een wijndomein. Een prachtige gite voor 6 personen op een wijndomein in le Pouget, vanaf het grote terras heb je een prachtig uitzicht over de wijnvelden. Twee gites op een wijndomein in Cabrerolles met daarbij een groot gedeeld zwembad. Of een gite op een wijndomein in Frontignan, met een schitterend uitzicht over het binnenmeer Etang du Thau.

Comment Section

0 reacties op “Wijnproeven Zuid Frankrijk

Plaats een reactie


*