Zuid Frankrijk Languedoc

Zuid Frankrijk Languedoc is een geweldige en veelzijdige regio. De vakantiehuizen die wij aanbieden in het binnenland van de Languedoc liggen in dorpjes waar je als toerist onopvallend leeft tussen de Fransen en waar je deelneemt aan hun dagelijks leven. Het is wat rustiger dan aan de kust, maar de zee of ander zwemwater is altijd snel te bereiken. Er is veel te zien: enkele grote steden zoals Béziers, Montpellier en Narbonne met prachtige kathedralen, oude herenhuizen en winkels. Deze steden liggen in een vrij vlak gebied met voornamelijk wijnbouw. Wat noordelijker wordt het land heuvelachtig met bossen en stuwmeren. Het grootste van deze stuwmeren is het Lac de Salagou maar ook het Lac de Raviège en het Lac de Laouzas bij Saint Pons zijn geschikt voor alle watersporten: zwemmen, surfen, zeilen en kanoën. Vervolgens is er een gebied met de uitlopers van de Cevennen: bergen bestaande uit kalk- en leisteen. Uit de kalkrotsen hebben rivieren 'gorges' uitgesleten, canyonachtige beddingen. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden ten noorden van Montpellier. Hier ligt de 'Gorges de l'Hérault' van de rivier de Hérault.

languedoc zuid frankrijk

Zuid Frankrijk Languedoc: enkele bezienswaardigheden

Béziers en omgeving

Ten noorden van Béziers, niet ver van het dorpje Olargues, ligt de 'Gorges d'Héric'. Een wandeling door deze kloof is een sportieve uitdaging. Dat alles kun je in het achterland gaan bekijken en behalve de natuur zijn er enorm veel bezienswaardigheden in deze streek: het 'Canal du Midi' het kanaal dat al meer dan 300 jaar oud is. Het verbindt de Middellandse Zee (Sète) met de rivier de Garonne en de Atlantische Oceaan, waarbij ontelbare sluizen werden aangelegd. Bij Béziers is een hoogteverschil van 25 meter door 9 sluizen overbrugd over een afstand van enkele honderden meters: een watertrap tussen de wijnvelden.

Zuid Frankrijk Languedoc heeft een rijke geschiedenis die is af te lezen uit de grote koopmanshuizen in de oude binnenstad van Pézenas, Montpellier en Béziers, maar ook aan de wijnkastelen die verspreid liggen in de heuvels. Verder zijn er abdijen, kloosters en mooie kerkjes te bezichtigen zoals in Fontfroide, Valmagne en St. Guilhem-le-Désert. In de heuvels rond Lamalou-les-Bains en Roquebrun zijn wandelingen uitgezet, een routebeschrijving kun je tegen een kleine vergoeding bij de plaatselijke VVV ophalen. Voor een sportieve fietstocht is het gebied ten noorden van de Orb zeer geschikt: de Col de Fontfroide bij Olargues is een uitdaging!

Een autorit of een wandeling door dit gevarieerde landschap in Zuid Frankrijk Languedoc is een belevenis, bij iedere bocht van de weg ontvouwt zich een nieuw panorama. In de dorpjes kun je gezellig en goedkoop eten in de restaurants die de streekgerechten serveren. Een wijnproeverij bij de privé-kelders van de wijnboeren is een 'must'. De laatste jaren is de kwaliteit van deze wijnen enorm verbeterd. Probeer de Picpoul de Pinet, de Faugères en de wijn uit St. Chinian: een feest! Een vakantie in het achterland van Zuid Frankrijk Languedoc is een ideale combinatie van rust en de vele bezienswaardigheden.

Zuid frankrijk languedoc

St. Guilhem le Désert

Voor de toerist, die voor de eerste keer Zuid Frankrijk Languedoc bezoekt is St. Guilhem een 'must'. Vanaf de kust leidt er een weg via Pézenas en Bélarga door de vallei van de rivier de Hérault. Deze weg met de karakteristieke platanen, voert door een landschap van de wijngaarden en dorpjes met een Middeleeuws centrum, waarvan Pézenas en Gignac het mooiste zijn. Vlak voor St. Guilhem le Désert wordt het landschap echt heuvelachtig en daar liggen ook de grotten van Clamouse, de druipsteengrotten. Het voornaamste monument in St. Guilhem is de abdij, gesticht in het jaar 806 door St. Guilhem. De omliggende huizen zien eruit alsof ze in dezelfde tijd zijn gebouwd. Ten noorden van St. Guilhem ligt een canyonachtig landschap: de rivier heeft diepe kloven uitgesleten in de kalkbodem. Bij het Cirque de Navacelles is het mooiste stuk te zien: de rivier de 'Vis' heeft hier een kilometers lange diepte uitgesleten in de vorm van een amphitheater. Adembenemend.

Narbonne

De stad Narbonne in Zuid Frankrijk Languedoc is een verrassende stad: er staan enkele historische monumenten die een bezoek meer dan waard zijn. Het centrum heeft een gezellig en rommelig karakter gehouden, heel aantrekkelijk met de nauwe straatjes met winkels met letterlijk 'van alles en nog wat'. Hier kun je ook de kathedraal bezoeken: de gewelven zijn meer dan 40 m hoog, alleen door Reims en Amiens overtroffen in Frankrijk. Naast de kerk ligt een kloosterhof (cloître) met mooie waterspuwers 'gargouilles'. Midden op het plein voor het stadhuis is een gedeelte van de 'vole domitienne' blootgelegd. Dit is de oude verharde weg die door de Romeinen is aangelegd. Het stadhuis heeft een mooi binnenplein dat toegang geeft tot een klein museum. Door de stad loopt de rivier de 'Robine' en het 'Canal du Midi' dat bijna alleen nog wordt gebruikt voor de pleziervaart.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down