Fietsen op Corsica - ervaringen en tips
22 mei 2017 
3 min. leestijd

Fietsen op Corsica - ervaringen en tips

Fietsen op Corsica is een onvergetelijke ervaring! Wie herinnert zich die prachtige beelden niet van een aantal jaren geleden toen de Tour de France de eerste drie dagen op Corsicaanse bodem rondtoerde. Prachtige stranden, eindeloze bossen en authentieke stadjes. Dit is allemaal binnen handbereik vanaf vakantiepark Serenamore. In deze blog beschrijf ik een aantal mogelijke routes. Maar natuurlijk kun je op talloze andere routes Corsica beleven.

Dichtbij huis

Vanuit het park Serenamore zijn op de fiets verscheidene routes die je de prachtige omgeving van Corsica laten zien. Ga vanuit het park in plaats van naar de kust rechtsaf naar Conca. Je fietst door een prachtig gebied door een typisch Corsicaans landschap van bossen, maquis en bergbeekjes. De beklimming naar Conca is redelijk steil, maar voor een gemiddelde fietser prima te doen. De geasfalteerde weg kronkelt naar een hoogte van ongeveer 300 meter. In Conca neem je de prachtige afdaling naar Santa Lucia. Je kunt in Santa Lucia er voor kiezen om dezelfde route terug te nemen of de (wat drukkere) kustweg naar Favone te nemen.

Fietsen op Corsica, de uitdaging

Een wat langere route leid je over de Bavella. Ga op de kustweg linksaf richting Solenzara. Via een glooiende, mooie kustweg bereik je dit prachtige kustdorp met een gezellig haventje. Fiets door Solenzara totdat je bij een rotonde komt. Hier neem je de afslag naar Zonza. Je rijdt nu het Bavella Massief in. Hier kun je ook op andere manieren sportief bezig zijn, zoals klimmen (Via Ferrata), wandelen of canyoning. De eerste 8 kilometer van de col de Bavella zijn glooiend, redelijk gemakkelijk te bedwingen. Hierna volgt de eerste beklimming van de Col de Larone (607 meter). Deze beklimming is 5 kilometer lang met gemiddeld 9% stijging. Wanneer je deze top hebt bereikt, kun je al genieten van prachtige uitzichten. Hierna volgt de Col de Bavella.

Col de Bavella

Col de Bavella

Deze bereik je door eerst 4 kilometer af te dalen en vervolgens 8 kilometer te klimmen.. Met stijgingspercentage van 9-10%, is de Bavella redelijk pittig maar zeker de moeite waard. Na een laatste afdeling bereik je Zonza waar je op verscheidene terrasjes kunt genieten van een heerlijk Corsicaans biertje of een lekker bakje koffie. Na Zonza is het nog even op en af totdat je de afdaling begint die eindigt in Porto Vecchio. Je rijdt langs L’Ospedale, een bijzonder bergmeer. Mooie kans om even af te koelen. Tip is om niet helemaal naar Porto Vecchio af te dalen, maar om in Palavesa de D759 te pakken. Dat scheelt een stuk drukke weg. Via de kustweg rijd je weer naar Favone. De hele ronde is 110 kilometer.
Wat te heftig? Bij het winkeltje Chez Tonia vlakbij het park kun je ook elektrische mountainbikes of brommertjes huren.

Wat verder weg

Niet naast de deur, maar heel bijzonder is de weg van Ajaccio naar Corte over de Scala di Santa Regina of vanuit Corte het Restonica dal.

Je fietst in een Efteling landschap. Eigenlijk teveel om op te noemen. Op internet zijn vele fietservaringen terug te vinden. De site route you heeft ook vele routes uitgezet die je thuis al op je Garmin kunt zetten.

Veel plezier bij het fietsen op Corsica!

Over de schrijver
Reactie plaatsen