Canal du Midi, ontdek dit pareltje in de Languedoc
25 april 2016 
in Outdoor
3 min. leestijd

Canal du Midi, ontdek dit pareltje in de Languedoc

Het Canal du Midi stroomt van Toulouse tot aan Sete waar deze in de Middellandse Zee uitmondt. Het is destijds aangelegd om een verbinding te maken tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, om zodoende grondstoffen de kunnen vervoeren. Dit was de oplossing om piraten bij Spanjete mijden en sneller bij de Middellandse Zee te zijn. Het kanaal is aangelegd door Pierre-Paul Riquet, een naam die je in de Languedoc veel zult tegenkomen als straatnaam of naam van een plein.

Het kanaal heeft nu alleen nog een recreatieve functie en is zeer populair bij toeristen.

Activiteiten op en langs Canal du Midi

Fietsen langs het kanaal

Langs het Canal du Midi loopt een jaagpad, waarover je goed kunt fietsen. Langs het kanaal staan veel platanen en aan weerszijden van het kanaal ligt een talud, waardoor je prettig in de schaduw en in de luwte kunt fietsen. Hele delen van het traject zijn vlak, er zijn ook delen die wat slechter zijn, waar veel stenen en of boomwortels over het pad gaan.

fietsen langs canal du midi

Mountainbike wordt aanbevolen om te fietsen langs canal du midi

Het fietsen met een mountainbike is daarom wel raadzaam. Op de route kom je diverse mooie en leuke plaatsjes tegen, zoals le Somail, Capestang en Colombiers, waar je onderweg even kunt pauzeren en heerlijk kunt eten of iets kunt drinken in een restaurant of op een gezellig terras. Kijk voor goede restaurants op deze route.

Varen op Canal du Midi

Langs het kanaal liggen veel boten aangemeerd, tijdelijk of permanent. Je kunt in diverse dorpen langs het kanaal een boot huren om een korte tocht of een tocht van meerdere dagen mee te maken.

Canal du Midi, de geschiedenis

canal du midi languedoc

Relaxen op een boot langs canal du midi

Op het traject van Canal du Midi door de Languedoc liggen enkele interessante bouwwerken zoals de ‘Ecluses de Fonserane’ deze 9 sluizen liggen bij Béziers. Een echte toeristische trekpleister, waar je kunt zien hoe boten een niveauverschil van 25 meter trapsgewijs overbruggen!

fonserane-beziers

Sluizen bij Fonserane Beziers.

Mede vanwege dit bijzondere bouwwerk staat het Canal du Midi op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen