Page content

Bezienswaardigheden Languedoc, met recht een 5 sterrengebied!

Bezienswaardigheden Languedoc, met recht een 5 sterrengebied!

Bezienswaardigheden Languedoc: het label ‘Sud de France’ noemt de Languedoc een vijf sterrengebied en dat vind ik wel terecht. Wij wonen hier nu enkele jaren en genieten erg van deze streek; uiteraard van het weer, de manier van leven maar ook zeker van de mooie omgeving met gezellige en mooi gelegen dorpen en de nog ongerepte natuur. Soms moet je er wat verder voor rijden, maar kan je ook echt verrast worden door een gorge, een stad of een oude burcht!

Steden en dorpen

De Languedoc heeft veel mooie dorpen en steden. We hebben hieronder een selectie gemaakt van de bezienswaardigheden in de Languedoc die wij bezocht hebben en een bezoek waard vinden.

Montpellier is een aantrekkelijke stad om te bezoeken. Het is levendig en gezellig, Montpellier is een studentenstad en dat geeft de stad misschien wel zijn dynamiek. Het hart van de stad is het levendige Place de la Comédie met vele gezellige terrasjes. Om het plein staan mooie gebouwen uit de rijke 19e eeuw. Op het plein komen veel smalle straatjes met gezellige winkels en oude herenhuizen uit. Montpellier heeft ook een hele moderne wijken, zoals de wijk ‘Antigone’, ontworpen door architect Ricardo Bofill in 20e eeuwse neo-griekse stijl. Het voornaamste museum van Montpellier is Musée Fabre, met moderne kunst.

Pezenas is een klein stadje tussen Béziers en Montpellier. Bij sommigen wellicht bekend om Molière, bij anderen bekend om de veel brokantewinkels. Wij komen er voor de gezellige zaterdagmarkt of om een kopje koffie te drinken op een terras in het oude centrum. Pezenas heeft een grote Office du Tourisme waar je o.a. een route voor een stadswandeling kunt halen. In de oude stad vind je veel smalle geplaveide steegjes met kleine winkeltjes met kunst, kleding en speelgoed. Pezenas is erg populair bij de Engelsen, waardoor je er vaak een ‘salon du thé’ zult tegenkomen.

Pezenas

Pezenas

Saint Guilhem le Desert staat overal vermeld als een must-see in de Languedoc. Het is inderdaad de moeite waard om hier door de straatjes de slenteren en een bezoek te brengen aan de abdij. Centraal ligt een mooi plein met gezellige terrasjes. In de zomer zal je wel even moeten wachten om een plek te bemachtigen onder de grote dikke boom. Combineer dit bezoek met een activiteit in de regio, zoals de grotten van Clamouse, een frisse duik in de Herault bij de Pont de Diable of een kanotocht op de Herault.

Leuke dagtrip: Saint Guilhem le Desert, Pont de Diable en de grotten van Clamouse

Narbonne heeft een rijke historie m.n. door de geografische ligging, de Via Domitia loopt o.a. door de stad. De stad werd al in 118 voor Christus gesticht als Narbo Martius. Maar Narbonne is ook een gezellige stad om te bezoeken met veel kleine straatjes met winkeltjes. Ga dan zeker ook naar de grote overdekte markthallen waar je vis, vlees, brood, olijven en kruiden kunt kopen, maar waar je ook lekker kunt eten. De stad heeft een grote kathedraal met hoge gewelven met daarnaast de kloostertuin met fraaie waterspuwers. Ben je met kerst in de regio? Ga dan naar Narbonne, mooi versierd en veel leuke activiteiten voor kinderen.

Minerve is maar een klein dorpje dat een handjevol bewoners heeft. Minerve is bekend om de bijzondere ligging, het is hoog tegen de rotsen gebouwd. De rivier de Cesse heeft een diepe bedding en twee tunnels uitgesleten. Je kunt mooie wandelingen naar het dal maken en oa de natuurlijke tunnels bekijken.

minerve

Minerve Languedoc

Sete is een vissersplaats met een hele eigen sfeer. Het is er altijd levendig, mede door de haven waar ’s middags de boten binnenvaren met verse vis. Sete is zeer herkenbaar aan de kanalen in het oude deel van de stad en de berg de Mont Saint Claire. Als je vanuit de vissershaven langs het kanaal naar het centrum loopt passeer je vele restaurants, waar je heerlijk kunt eten. Sete heeft overigens ook een schitterend zandstrand aan de westkant.

Steden die we zeker nog willen bezoeken zijn Perpignan en Nimes.

Bezienswaardigheden Languedoc: Gebouwen en kastelen

De Languedoc Roussillon heeft een rijke geschiedenis wat je o.a. terugziet in de vele burchten en abdijen e.d.

Cite de Carcassonne. Vanaf de snelweg A9 zie je de burchtstad Carcassonne al liggen en dan ziet het er meteen indrukwekkend uit. Als je de toegangspoort binnenstapt, doe je eigenlijk een stap terug in de tijd en waan je je in de Middeleeuwen. De versterkte stad heeft dikke muren, torens, een kasteel en een basiliek. Er zijn smalle geplaveide steegjes met diverse winkeltjes waar houten zwaarden, bogen, prachtige jurken en harnassen worden verkocht. In het centrum vind je ook een gezellig plein met terrassen en restaurants. Het gravenkasteel ‘Chateau Comtal’ kun je tegen betaling bezoeken. Carcassonne is het hele jaar leuk om te bezoeken, er zijn regelmatig optredens en festiviteiten.

Carcassonne

Carcassonne is absoluut een must see

Fort van Salses. Het indrukwekkende militaire verdedigingswerk Forteresse de Salses ligt in de Franse gemeente Salses-le-Chateau en aan de weg van Narbonne naar Perpignan. Het werd gebouwd in de periode 1497-1502 in het Vorstendom Catalonië door de Spaanse koning Ferdinand II van Aragon en Isabella I van Castilië. Het lag op de toenmalige grens van Frankrijk en Spanje en bewaakte de toegang tot Spanje. De verdedigingsmuren zijn 12 m dik en er waren 300 paarden en 1000 manschappen ondergebracht. Er wordt een rondleiding gegeven van ca 1 uur. Maar ook als je weinig Frans spreekt is de bezichtiging alleen al de moeite waard. Van april tot oktober iedere dag geopend van 10.00 uur – 18.30 uur. Tarief: €7,50 va 18 jaar. Kinderen gratis.

De abdij van Valmagne in Villeveyrac wordt gerekend tot één van de mooiste abdijen van Frankrijk. De abdij, die gesticht werd in de 12e eeuw, is een beschermd historisch monument. Er worden rondleidingen verzorgd in het Frans, er zijn mapjes met dezelfde tekst in het Engels of Duits. De rondleiding begint bij de sierlijke kerk en loopt vervolgens naar het klooster, via de vergaderzaal en eetzaal naar het mooie paviljoen met fontein. De bibliotheek en de middeleeuwse tuinen zijn ook opengesteld voor publiek

Het klooster van Fontfroide ligt ten zuidwesten van Narbonne. Fontfroide betekent ‘koele bron’. De natuurstenen muren en de sombere kerk ademen een koude sfeer uit, wat een groot contrast vormt met de kloosterhof en de rozentuin achter de kerk. Het klooster speelde een rol in de kruistocht tegen de ketters (Katharen) in 1208. Begin 1900 was een gedeelte van dit klooster bijna verscheept naar Amerika om daar weer steen voor steen te worden opgebouwd. Dit is gelukkig verhinderd.

Bezienswaardigheden Languedoc: Bouwwerken

Ecluses de Fonseranes. De 9 sluizen van Fonsérannes bij Beziers vormen een watertrap waarbij de boten over een afstand van 300 meter een hoogteverschil van 21,5 meter overbruggen. Zeker in de zomer is het de moeite waard om te bezoeken, omdat er dan veel plezierboten op Canal du Midi varen en de sluizen moeten passeren. Het bekijken van de sluizen is leuk te combineren met een bezoek aan de stad Béziers of een fietstocht over het jaarpad langs het Canal du Midi.

ecluses-de-fonserannes

Ecluses de Fonserannes in Béziers

De Pont du Gard mag niet ontbreken op deze lijst met bezienswaardigheden Languedoc. Dit oude Romeinse bouwwerk staat vermeld op de Unesco werelderfgoedlijst. Het aquaduct met op 3 niveaus bogen ligt 49 m boven de rivier de Gardon. Het is voor publiek toegankelijk, je kunt van de ene naar de andere kant lopen (ca 400 m). Je kunt er ook voor kiezen het aquaduct vanaf de rivier de bekijken bijvoorbeeld vanuit een kajak.

Viaduct van Millau. Ik kan me nog herinneren dat de opening van de brug in 2004 werd uitgezonden op het journaal, vanwege de omvang van dit enorme bouwwerk. Als je op de A75 richting het zuiden rijdt, passeer je de brug zo’n 227 km na Clermont-Ferrand. Als je de brug nadert dan is het absoluut indrukwekkend door de enorme hoogte, het ligt op 270 m boven de rivier de Tarn. Je ziet 7 enorme pijlers en een stadje in de verre diepte. De brug is maar liefst 2,5 km lang.

Bezienswaardigheden Languedoc: Natuurverschijnselen

Cirque de Navacelles is een canyonachtig landschap iets ten noorden van St. Guilhem. Dat een klein riviertje deze enorme canyon in de vorm van een grote ronde kom heeft uitgesleten, is moeilijk voor te stellen. Je kunt een wandeling naar het dal maken, er is een route uitgezet (10 km). Zelf zijn we met de auto naar beneden gereden en hebben een wandeling gemaakt in het dal, door het kleine dorpje en een stukje langs de rivier.

cirque de navacelles

Cirque de Navacelles

Jacqueline
Jacqueline is mede-eigenaar van Leenders Vakantiehuizen. Zij specialiseert zich in de verhuur van vakantiehuizen in Zuid Frankrijk, in de regio's Languedoc en Corsica. Sinds 2011 is zij woonachtig in de Languedoc en op basis van eigen ervaringen laat ze graag zien wat deze prachtige regio, buiten de vele uren zon, te bieden heeft.

Comment Section

0 reacties op “Bezienswaardigheden Languedoc, met recht een 5 sterrengebied!

Plaats een reactie


*